Pour Over kaffe
Drip kaffen er metoden hvorpå langt de fleste af os træder vores første små børneskridt inden for kaffeverdenen.
Den klassiske kaffemaskine hjemme hos vores forældre, som hoster og sprutter sig igennem brygningen. Hvorefter at have stået et par timer på varmepladen, kaffen er reduceret til en lettere indkogt substans, som man kan stille spørgsmålstegn ved hvorvidt stadigvæk kan katagoriseres som kaffe.
... meen ... heldigvis er vi blevet klogere
Jeg vil gerne starte med at slå fast at Pour Over kaffe er ikke en enhjørning. Der findes et hav af forskelligt udstyr og brygvariationer, som alle har det til fælles, det giver os fuldstændig kontrol over; vandtemperatur, formaling og hælde hastighed. Ved at kontrollere disse parametrer, kan vi styre hvor længe vandet er i kontakt med kaffen og derved hvor meget smag vi kan udtrække.
Som ved alt andet kaffe vi brygger, så er det altid at foretrække hvis vi kan bruge en kaffe som ikke er ældre end 3 uger fra ristningsdato. Hele formålet med at brygge pour over, er at få kaffen til at smage så godt som overhovedet muligt.
Lidt lig med espresso, så kan vi ret hurtigt observere hvis noget går galt i processen. Løber vandet for hurtigt igennem filtret eller omvendt, kan det næsten ikke komme igennem. Det bliver hurtigt til et form for ritual, hvor man gerne vil opnå den perfekte vandtemperatur, grain størrelse på kaffen og tempo med hvilket du hælder vandet over.
Husk at som alt andet vi foretager os indenfor brygge verdenen, så findes der ikke en gylden regel for hvordan du skal gøre.
En god opskrift som jeg ofte benytter, bruger 30 gram kaffe pr. 500 ml. Vand. Dette skal gerne times, så fra vi starter processen med at hælde vand over til kaffen er færdig, er der gået ca. 2:30 sek.
Husk at som med alt andet vi foretager os inden for brygge verdenen, så findes der ikke en gylden regel for hvordan du skal gøre. Forskellige typer kaffe og grader af ristning, kan agere forskelligt, så den bedste anbefaling jeg kan give, er at lege med din kværn og temperaturen på vandet. Selv små justeringer, kan frembringe helt nye noter i den kaffe du arbejder med.
Vi har en video på vej, hvor vi vil demonstrere hvordan vores V60 rutine ser ud.
Tak for tålmodigheden.
God fornøjelse.