Pour Over kaffe

Drip kaffen er metoden hvorpå langt de fleste af os træder vores første små børneskridt inden for kaffeverdenen.

Den klassiske kaffemaskine hjemme hos vores forældre, som hoster og sprutter sig igennem brygningen. Hvorefter at have stået et par timer på varmepladen, kaffen er reduceret til en lettere indkogt substans, som man kan stille spørgsmålstegn ved hvorvidt stadigvæk kan katagoriseres som kaffe.

... meen ... heldigvis er vi blevet klogere

Jeg vil gerne starte med at slå fast at Pour Over kaffe er ikke en enhjørning. Der findes et hav af forskelligt udstyr og brygvariationer, som alle har det til fælles, det giver os fuldstændig kontrol over; vandtemperatur, formaling og hælde hastighed. Ved at kontrollere disse parametrer, kan vi styre hvor længe vandet er i kontakt med kaffen og derved hvor meget smag vi kan udtrække.

Som ved alt andet kaffe vi brygger, så er det altid at foretrække hvis vi kan bruge en kaffe som ikke er ældre end 3 uger fra ristningsdato. Hele formålet med at brygge pour over, er at få kaffen til at smage så godt som overhovedet muligt.

Lidt lig med espresso, så kan vi ret hurtigt observere hvis noget går galt i processen. Løber vandet for hurtigt igennem filtret eller omvendt, kan det næsten ikke komme igennem. Det bliver hurtigt til et form for ritual, hvor man gerne vil opnå den perfekte vandtemperatur, grain størrelse på kaffen og tempo med hvilket du hælder vandet over.

Husk at som alt andet vi foretager os indenfor brygge verdenen, så findes der ikke en gylden regel for hvordan du skal gøre.

En god opskrift som jeg ofte benytter, bruger 30 gram kaffe pr. 500 ml. Vand. Dette skal gerne times, så fra vi starter processen med at hælde vand over til kaffen er færdig, er der gået ca. 2:30 sek.

Husk at som med alt andet vi foretager os inden for brygge verdenen, så findes der ikke en gylden regel for hvordan du skal gøre. Forskellige typer kaffe og grader af ristning, kan agere forskelligt, så den bedste anbefaling jeg kan give, er at lege med din kværn og temperaturen på vandet. Selv små justeringer, kan frembringe helt nye noter i den kaffe du arbejder med.

Jeg vil i en video demonstrere hvordan min egen V60 rutine ser ud.

God fornøjelse.

Relaterede artikler

Den store lille kop
Den store lille kop
Espresso kan være anledning til mange panderynker og stor frustration; løbetid, formaling, ekstraktion, mængde osv... Mange tænker sikkert ”jeg købte en kaffemaskine og ikke en adgangsbillet til en længere videregående uddannelse”.
Søgen efter den perfekte kaffebønne
Søgen efter den perfekte kaffebønne
Vi leder altid efter den bedste bønne fra det pågældne land, på det pågældne tidspunkt. Dette gøres med udgangspunkt i at alle er glade, lige fra farmeren der har knoklet med og dyrke hans mesterværk, til afslutningen hvor der bliver brygget kaffe.
Kvalitets kaffeløsninger
Kvalitets kaffeløsninger
Man kan nævne mange analyser der nøje beskriver øget trivsel og medarbejder effektivitet, men i bund og grund, så handler det kun om én ting, og det er smagen. Rundt omkring i de danske virksomheder har man igennem mange år stillet høje krav til de maskiner som leverer kaffen.
0
Din kurv er tom!

Du har endnu ikke tilføjet nogle varer til kurven

Se produkter
Powered Voltage Emoji by Caddy