Den store lille kop
Espresso kan være anledning til mange panderynker og stor frustration; løbetid, formaling, ekstraktion, mængde osv…

Mange tænker sikkert ”jeg købte en kaffemaskine og ikke en adgangsbillet til en længere videregående uddannelse”.
Og indrømmet, der går måske også en smule nørderi og perfektionisme i jagten på den "perfekte" espresso ...
Og indrømmet, der går måske også en smule nørderi og perfektionisme i jagten på den ”perfekte” espresso. Kaffe er ingen undtagelse fra alle andre hobbyer hvor kan man købe sig fattig i udstyr, personligt sætter budgettet og min hustru en naturlig begrænsning for hvor meget af ’opgratitis’ jeg kommer til at lide af. Mindre kan også sagtens gøre det!
Jeg vil nærmest vove at påstå at et af de vigtigste køb du kan foretage dig i den forbindelse, er en god kaffevægt. Uden den vil du for det meste brygge i blinde og det vil være svært at gentage mesterstykket.

Som hovedregel mener jeg, for at brygge en harmonisk espresso, skal du arbejde ud fra et forhold der hedder 1:2, dvs. for hvert gram kaffe du benytter skal du have det dobbelte ud i væske (fx 18 gram i din kurv, 36 gram i din kop). Hvis du kan opnå dette forhold på ca.28-30 sekunder (fra at pumpen starter), så vil du opleve en harmonisk espresso, hvor du vil have lettere ved at begynde og smage de vidunderlige søde noter som kan gemme sig i kaffen.
Husk at ikke to kaffer smager ens ...
Husk at ikke to kaffer smager ens og igen vil forskellig ristningsgrad også have kæmpe indvirkning på hvordan du oplever ’den store lille kop’. Men alt dette og meget mere kan du læse mere om i andre indlæg.
Relaterede artikler
